Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Természet képes leírás - Erdélyi Utazás.tlap.hu
részletek »

Természet - Erdélyi Utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: erdelyi-utazas.tlap.hu » Természet
Keresés
Találatok száma - 9 db
A medve nem játék

A medve nem játék

Három oldalról erdővel zárt, ovális tisztás, kisebb átlója alig harminc-negyven méter. A szabad oldalán havasi legelő, átnézve fölötte, a Hargita hófedte csúcsai villognak. A fák közé bújtatva ott a medveles. Három­szor három méteres faépítmény, hátsó oldalán kis terasszal. Egyetlen ablakát vaslemezzel védik, a terasz nyílásait vasrács óvja. A fenyőrönkből vágott falakon, az ablakkereten hatalmas karmok nyoma, kitépett fadarabok - ezért van szükség az óvintézkedésre. A mackók már többször megpróbáltak behatolni a les belsejébe. No nem a vadászt próbálták elkapni, az ott maradt ételmaradékok illata csábította a barna óriásokat.

A Torjai-büdösbarlang

A Torjai-büdösbarlang

A barlang Délkelet-Erdélyben, a Bálványosi-hágón, a Büdös-hegy oldalában található. A hely megközelítése Sepsibükszád-Torja-Kézdivásá rhely útvonalon lehetséges gépkocsival, ám a barlanghoz csakis gyalogosan juthatunk el, mely Bálványosról induló hegyi ösvényen.

Erdély hegyei

Erdély hegyei

Erdély hegyei: Bihar-hegység, Csalhó-hegység, Fogarasi-havasok, Gyalui-havasok, Hargita-hegység, Kelemen-Havasok, Radnai-havasok, Retyezát, Vlegyásza-csúcs (Vigyázó, Kalota-Havas). Hargita: A hegység a Keleti-Kárpátok szerves része, annak legbelső nyugati vonulata, a Görgényi-havasok délkeleti folytatása. Északi határa a Maros felső völgye, déli határa a Baróti-hegyekig, az Uzonka-patakig terjed. Az Észak-Hargita a magas vulkáni fennsíkokból kiemelkedő fiatal vulkánok sorozata, melyek a következők: Ostoros (1386 m), Fertő-tető vagy Kishavas (1589 m), Madarasi-Hargita (1801 m), Rákosi-Hargita (1756 m), Madéfalvi-Hargita (1709 m), Csicsói-Hargita (1755 m). A Dél-Hargitát a Magas-hegy vagy Nagy-bérc (1168 m), a Bükk-hegy (1231 m), a Kakukk-hegy (1558 m), a Kapus-hegy (1423 m) és a Nagy-Piliske-hegység (1373 m) vonulata képezi. A Hargita utolsó sarokbástyája a Csomád-hegység (1301 m), melynek vulkáni krátereiben húzódik meg a Szent Anna-tó és a Mohos-láp. A hegység természeti kincsekben rendkívül gazdag, ezek közül meg kell említeni a nagy kiterjedésű fenyő- és lombhullató erdőket, az ásványvízforrásokat - Európa ásványvízforrásainak több mint egyharmada a Hargitában, a Görgényi- és Gyergyói-havasokban tör fel -, a hegyi legelőket, a kaszálókat és a vadállományt.

Medve-tó

Medve-tó

Erdélyi barangolásaink során a Parajdtól északnyugatra található, kősóhegyeiről nevezetes Szovátára érkezvén kötelező megállnunk a híres gyógyfürdőhelyen, a Medve-tónál, amely e környék híres tavainak legcsillogóbb ékessége, egyedülálló gyöngyszeme, felbecsülhetetlen természeti értéke.

Medvék Tusnádfürdőn

Medvék Tusnádfürdőn

Valódi turistalátványosságnak számított a Tusnádfürdőre rendszeresen belátogató anyamedve két bocsával. A napokban azonban állatvédelmi szakemberek az elszállításuk mellett döntöttek, ígyhát alatatópuskákkal és speciális autókkal érkeztek az alcsíki fürdővárosba.

Medveles a Hargitán!

Medveles a Hargitán!

A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el. Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom. A barna medve mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket) Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái. A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg. A barna medvék csak ritkán vadásznak, és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek. A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik. Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

Medvetámadások Székelyföldön

Medvetámadások Székelyföldön

Túlszaporodtak a medvék vagy az ember lépte túl a hatáskörét? Az utóbbi hónapokban jóval több medvetámadás történt Székelyföldön, mint a korábbi években. A súlyos sérüléseket okozó - az Unióban szigorúan védett - nagyvadakra különleges kilövési engedélyeket is ki bocsátott a román Környezetvédelmi Minisztérium. A környezetvédők szerint az ember terjeszkedik, kvadokkal, motoros fűrésszel, off-roaddal zavarja az állatokat és irtja a természetes élőhelyüket. A másik oldalon érthetően a gazdák és a támadást elszenvedők állnak, akiknek az életére tör a medve, vagy a termésüket teszi tönkre.

Medvetérkép készül Erdélyben

Medvetérkép készül Erdélyben

Kovászna, Hargita és Vrancea megye társulva 2,1 millió lej értékű európai uniós pályázatban vesz részt, ennek keretében 2013 végéig feltérképezik a három megye területén levő medvebarlangokat, a telelőterületeket, hogy pontos medvetérképpel tudják majd segíteni az erdészek, a fakitermelők vagy éppen a turisztikai szolgáltatók munkáját - írja a Krónika.

Székelyföld

Székelyföld

De én nemcsak gyönyörködni, nemcsak a viszontlátás felett örvendezni jöttem ide vissza, hanem odább kutatni, mert Marosszéknek Vásárhelyen alól eső Maros-menti részét még nem ismerjük; miért kezembe veszem ujból a vándorbotot, s olytatom utamat lefelé a Maros mellett, hol a Vásárhelyen alól következő első helység Medgyesfalva, egy a Maros balpartján szép regényesen fekvő falu, melynek kunyhói közül büszkén emelkedik ki a gr. Lázár-kastély. Homlokzatán ennek is ott van a Marosszék több urlakjain divatos ezen felirat: Isten a fő gondviselő.

Tuti menü