Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kultúra - erdélyi utazás képes leírás - Erdélyi Utazás.tlap.hu
részletek »

Kultúra - erdélyi utazás - Erdélyi Utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: erdelyi-utazas.tlap.hu » Kultúra - erdélyi utazás
Keresés
Találatok száma - 4 db
Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár

Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár

Szótárak, lexikonok, statisztikák, bibliográfiák, helységnevek, térképek, kiadványok, kutatási adatbázisok elektronikus könyvtára Késő reneszánsz építészet Erdélyben 1541-1720 A 16-18. századi városépítészet, várak, kastélyok és udvarházak leírásával gyarapodott az Erdélyi Honismereti Könyvtár sorozat az Adatbankban.

Értelmiségi sorsok

Értelmiségi sorsok

Amennyiben pusztán matematikai szempontok szerint határozzuk meg a kisebbsé-get, akkor gyakorlatilag egy adott emberi egység keretében megkülönböztethető, leg-alább két, egymástól eltérő nagyságrendű alegységről beszélhetünk. Ez kétségtele-nül egy hatalmi erőviszonyt is megjelenít a többség és a kisebbség(ek) között.

Népművészet - Korond

Népművészet - Korond

Korond hírnevét elsősorban népművészetének, és ezen belül a népi kerámiának köszönheti. Ezért gyakran a népművészet paradicsomának is szokták nevezni. A település arculatát is a népművészeti áruk sokasága, kirakodóvásár - szerű kiállítása határozza meg. Ezek között találunk kerámiatárgyakat, sokszínű választékát (különböző alak, méret, díszítés), szöttes, varrottas, és hímzéses terítoket, faragott tárgyakat, és taplóból készült tárgyakat is. Ezeken a helyi készítésű árukon kívul a korondi standokon találunk még számtalan eladásra felkínált árut, a közhasználati cikkektől a dísztárgyakig.

Székely népviselet

Székely népviselet

Marosszéki népviselet: fehér lenvászon, kézelőjén berakott ing. Piros posztómellény, kihajló fazonnal. A mellény sötétkék zsinórozással díszített és szélein zsinórszegéssel. Mindkét oldalán 5-5 gombdísszel. Csíkszentkirályi székely nő ünnepi viselete: Fején 'ruva' kendő ünnepélyesen kötve, inge fehér gyolcs, galléros, 'szolokma' fodorral, 'stikolással' az ujján, felette puha fekete bársonypruszlik, 'lájbi'. Szoknyája ún. húzott tászlis, házilag csíkosra szövött, előtte fehér gyolcskötény csíkos szegéssel, két sarkában slingolt hímzés, teljes felülete egy irányban lerakott. Lábán ún. ezerráncú rakott csíki csizma.

Tuti menü