Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, cikkek képes leírás - Erdélyi Utazás.tlap.hu
részletek »

Hírek, cikkek - Erdélyi Utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: erdelyi-utazas.tlap.hu » Hírek, cikkek
Keresés
Találatok száma - 4 db
1 millió 238 ezer magyar él Romániában

1 millió 238 ezer magyar él Romániában

1 millió 238 ezer magyar él Romániában, a kisebbség a lakosság 6,5 százalékát teszi ki - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. A tavalyi népszámlálás most közzétett első részleges eredményei szerint Romániában a magyarság képezi továbbra is a legnagyobb nemzeti kisebbségi közösséget. Abszolút értékben a romániai magyarok száma csaknem 194 ezer fővel csökkent a 2001-es népszámláláshoz képest, számarányuk azonban lényegesen nem változott, hiszen akkor 6,6 százalék volt a magyarság aránya.

Előtérben a turizmus

Előtérben a turizmus

- Mielőtt idei terveiről kérdezném, megkérem, röviden értékelje az elmúlt esztendőt. - Elmondhatom, hogy tavalyi terveink legnagyobb részét sikerült megvalósítani. A teljesség igénye nélkül megemlíteném a Szabadság, Iskola és Alsó Páva utcákat érintő aszfaltozást a pokolsártól a város Kézdivásárhely felé vezető kijáratáig, valamint a terelőutat, melyet a kisvasút mentén hoztunk létre annak érdekében, hogy a Sáros és a Felső Páva utcákat mentesítsük a teherforgalomtól. A városközpontban sikerült föld alá helyezni a villanyvezetékeket, elkészült a hajdani Pokolsár fürdőépületét idéző bazár is.

Mátyás király születésnapja

Mátyás király születésnapja

Mátyás király születésének évfordulóját ünnepelte tegnap délután Kolozsvár Főterén a szoborcsoportnál szép számban összegyűlt polgárság, amely úgymond felavatta a több hónapja hivatalos újraavatására váró, tavaly felújított emblematikus műemléket. A koszorúzással, majd a Himnusz eléneklésével záruló megemlékezésen Molnos Lajos városi tanácsos, illetve a római katolikus, az evangélikus-lutheránus és az unitárius egyház képviselői rövid méltatásokkal, fohászokkal emlékeztek a város nagy szülöttjére. Koszorút helyezett el ugyanakkor Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter is, aki megerősítette: április 2-án sor kerül a világhírű Fadrusz-alkotás restaurálásának hivatalos átvételére, újraavatására. Mátyás király születésének 568. évfordulója alkalmából egyébként más rendezvényekre is sor került a kincses városban, így a koszorúzás körüli félreértések ellenére végül méltóképpen ünnepelt Kolozsvár magyarsága.

Torockó az UNESCO Világörökségi jegyzék várományosi

Torockó az UNESCO Világörökségi jegyzék várományosi

Torockó, a Kárpát-medence legépebben és ugyanakkor leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együttese felkerült az UNESCO Világörökségi jegyzék várólistájára. Torockó az első erdélyi magyar település, amelyet a szaktárca felterjesztett a nemzetközi szervezet várólistájára. Mivel Romániának jelenleg roppant kevés az esélye arra, hogy új helyet szerezzen a jegyzéken, a szervezet ugyanis egyensúlyt kíván teremteni Európa és Afrika, valamint Ázsia között, ennek megfelelően olyan külföldi partnerrel szeretnék társítani Torockót, amely már kivívta magának a nemzetközi rangot.

Tuti menü