Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fotók, filmek - erdélyi utazás képes leírás - Erdélyi Utazás.tlap.hu
részletek »

Fotók, filmek - erdélyi utazás - Erdélyi Utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: erdelyi-utazas.tlap.hu » Fotók, filmek - erdélyi utazás
Keresés
Találatok száma - 6 db
Erdélyi fotók

Erdélyi fotók

Fotók a Bihari-hegységről, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, az elárasztott faluról - Bözödújfaluról, Szovátáról, a Gyilkos-tóról, székely kapukról, Csíkszeredáról, Csíksomlyóról, Gyimesekről, Brassóbról, a Drakula-várról, a Fogarasi-havasokról, Nagyszebenről.

Fotók Erdélyről

Fotók Erdélyről

Erdélyi fotók 2002-ből: Sószoros, Parajd, Békás-szoros, Szent Anna-tó, Fogarasi-havasok, a gyógytó - Medve-tó Szovátán, Kolozsvár, Marosvásárhely, Házsongárdi-temető, Doamnei-tó, Balea-tó, Mohos-láp.

Nagyváradi fotóalbum

Nagyváradi fotóalbum

A város nem szülte, hanem befogadta, majd többnyire a főváros felé repítette legtehetségesebb fiait. A múlt század végi város még nem tudta különösebbre késztetni Krúdy Gyulát, 1900-tól azonban az irodalmi életnek egyik csomópontjává vált, ahol közösen Ady Endre, Bíró Lajos és Nagy Endre fontos alapelveket fektettek le: az írói elhivatottságnak, a szabad megnyilatkozásnak a jogát, a modernek a hagyományokhoz való viszonyát az örök újítás szellemében. Ady számára létfontosságú állomás volt a 'Pece-parti Párizs'-ban eltöltött négy év, bár ezalatt csak egy verskötete jelent meg (1903-ban) Még egyszer címmel. Publicisztikája annál gazdagabb volt. Ő Nagyváradot egyértelműen Debrecen elé helyezte, ezzel hosszú sajtóvitát indítva el. Egyebek között így írt: 'Ez az én hitem és programom nem kaphat táplálékot Debrecentől, . hát röviden konstatálom, hogy Váradon igenis a legimponálóbb jelekben jósolja meg magát a jövendő. Nálam ez nem lehet lokálpatrióta rajongás, mert én nem vagyok ősváradi,... sőt nem is kötöttem és nem is szándékozom kötni Nagyváradhoz az életem sorát. De szeretem, becsülöm és sokra tartom e várost, mert magyar, merész, munkás és modern.

Radnai-havasok túra

Radnai-havasok túra

Régen megvettem már a Radnai-havasok térképét, de rendeltetésszerű használata váratott magára. Nincs közel a hegység, az biztos. Több napos kirándulást feltételez. Találtam aztán társakat és úgy volt, négyen megyünk. Aztán maradtunk ketten, Pisti, meg én. 2011. május 20-án indultunk kocsival Debrecenből 3:20-kor. Az útvonal Érmihályfalva, Nagykároly, Szatmárnémeti, Huta-hágó, Máramarossziget, Felsővisó, Borsa. Fél tíz is volt mire megérkeztünk, jó hat órás úttal kell számolni. Az Avas és a Kőhát hegységeket elválasztó Huta-hágótól elég rossz minőségű az aszfalt, Máramarossziget felé egy kicsit javul. A Borsa előtti 50-60 km-ről nem beszélek inkább.

Régi képeslapok Erdély városairól

Régi képeslapok Erdély városairól

Képeslevelezőlap története A képeslap születése 1870 A képeslevelzőlap megjelenése nem ment simán... Amikor 1865-ben a német posta kongresszuson felmerült a boríték nélküli, nyílt lapon történő levelezés gondolata, elemi volt a felháborodás. Méghogy üzenetünket valaki szabadon elolvashassa! A levelezőlap igénye mintegy az üzenetküldés demokratizálódását jelentette. Persze a praktikus szempontok is előtérbe kerültek. Kimutatták, hogy a levelek döntő része manapság (illetve 'akkoriban'), már csak egyszerű üdvözletet vagy jókívánságot tartalmaz, amiben államtitkok, de még magántitok sem szerepelnek. Akkor meg minek a drága levélpapír és boríték? Persze, akinek bizalmas közlendője van, használhatja továbbra is a levelet. A hatásos érvelés és a közvélemény nyomására végülis sok országban indult meg a 'levelezőlap küldése. És sok-sok képeslap erdélyről megyék szerint rendezve.

Zetelaki víztározó

Zetelaki víztározó

Ezúttal, 2008 nyarán, szépen zöldellő nyári időszakban jártunk a Zetelaki víztározónál, amely valójában Zeteváralja mellett, felett létesült. Ha a gátnál tovább megyünk egyenesen a mellékúton Székelyvarság felé, az út mellett egy lakókocsiban lehet horgászjegyet venni. Tovább haladva egy nyitott sorompón keresztül lehet a szabad strandhoz jutni. A rövid bekötőút magánterületen megy, de nem kell törődni a táblával, a székely tulajnak büféje is működik, lehet nyugodtan fürödni és horgászni is. Horgászhelyeket egyébként máshol is találni. Zeteváralja előtt van Zetelaka Deság nevű része, ahol a hegytetőn állt egykor Zete vára. A vár egyesek szerint dák vár volt, mások a székely várlánc sorába illesztik. Akár mindkettő is igaz lehet, a dák várromot némi erősítés után valószínűleg használták a korai magyar gyepűőrök, határőrök, és a székelyek is használták őrhelyként és mentsvárként.

Tuti menü