Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Erdély képes leírás - Erdélyi Utazás.tlap.hu
részletek »

Erdély - Erdélyi Utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: erdelyi-utazas.tlap.hu » Erdély
Keresés
Találatok száma - 11 db
Érdekességek

Érdekességek

Kortárs íróink egyike Erdélyt így jellemezte? 'Erdélyország Tündérország, varázslatos, gyönyörű tájak, történelmi emlékek, barátságos, vendégszerető emberek. Zord havasok, lankás legelők, csobogó patakok, tavak, tengerszemek, források, pásztorok nyájaikkal, zsindelyes házikók, várromok, erődtemplomok, népviseletek, régi szokások, mind megannyi csoda..'

Erdély a tények szerint

Erdély a tények szerint

Románia rendkívül erős propaganda-gépezete hatalmas erőfeszítéseket tett és tesz, hogy meggyőzze a világot a jogfolytonosságáról, s arról, hogy Romániának Erdélyhez való jogai mélyen gyökereznek a történelemben. A 18. század vége felétől az úgynevezett római származás elméletét használták ezen igény alapjaként.

Erdély top 10

Erdély top 10

Csíkszereda egyike az elmúlt években legdinamikusabban fejlődő erdélyi kisvárosoknak. A szocialista átépítés nyomait viselő kisváros fokozatosan átalakul hangulatos, kulturális eseményekben bővelkedő regionális központtá. Egyeteme által a környék fiataljainak szellemi központjává vált, aktív kulturális-, vallási-, és sportélete egyre több utazót vonz a városba. Segesvár méltán lett az utazók egyik kedvenc látogatási célja, hiszen a szűk-, macskaköves-, misztikus hangulatú utcácskáin, átjáróin, színes falú, régi házain, a várfalakon és bástyákon, templomjain keresztül mindent megmutat Magából. Minden gyönyörűségét és mindenik sebhelyét. Őszinte, túlságosan is őszinte. Semmit sem rejteget. Kézdivásárhely köztudomásúlag a Felsőháromszéki-medence szellemi, társadalmi és gazdasági életének központja. Így volt ez már az előző századforduló idejében is, amikor jobbára inkább vargavárosnak emlegették, messze földön híres mestereinek köszönhetően, mostanság meg a céhes város nevet viseli. De mondták az udvarterek városának is.

Erdély története három kötetben

Erdély története három kötetben

A magyar és az egyetemes történet kapcsolatainak kutatása történettudományunk egyik jeles feladata. Múltunkat és mai helyzetünket nem lehet igazán megérteni anélkül, hogy ne ismernénk a bennünket körülvett vagy körülvevő szűkebb és tágabb világot. A magyar történetírás az elmúlt években törekedett arra, hogy Közép- és Kelet-Európa, de más európai régiók, sőt más kontinensek történetét is feldolgozza önállóan és kapcsolataink szempontjából. Ez a kifelé fordulás nemcsak ismeretbeli gazdagodást, hanem szemléleti változást is jelentett, szembefordulást azzal a provinciális bezárkózással, amely hosszú időn keresztül jellemezte a magyar historiográfiát, és táplálta a nacionalista köztudatot. A szélesebb történeti környezet tudományos megismerésének igénye és a közvélemény formálásának szüksége vezette azt a történész-munkaközösséget is, amely magára vállalta Erdély történetének megírását a legrégibb időktől napjainkig.

Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár

Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár

Az Erdélyi Magyar Lexikon precedens nélküli vállalkozás. Célja egy olyan, erdélyi tematikájú, klasszikus értelemben vett enciklopédia felmutatása, amely az online kommunikáció műfaji kritériumainak is megfelel. Az itt található szócikkek túlnyomó része eredeti, az Erdélyi Magyar Adatbank számára a legavatottabb szakemberek által írt szócikk. Fejlesztési stratégiánk, hogy évente 2-3 új tematikával bővítjük a Lexikont. A Lexikon első tematikája 150, Erdélyben található műemlék a nemzetközi szakmai standardok szerinti, egységes szerkezetű leírását tartalmazza román és magyar nyelven. Az Erdélyi Magyar Adatbank tudományos vezetője Bárdi Nándor. Részletes impresszumot lásd itt!

Erdélyi tájakon

Erdélyi tájakon

Közel 35 éve járjuk feleségemmel Nagy-Magyarország és a Monarchia tájait, vidékeit. Bejártuk a Felvidéket, Délvidéket, Őrvidéket, Ausztria és Csehország egy részét. Előzőleg Erdélyben utoljára a 70-es években jártam, akkor még motorkerékpárral és sátorral. 2005-ben kezdtük új erdélyi útjainkat, s szép élményekkel gazdagodtunk. Módszeresen beutazzuk Erdély vidékeit, de egyes helyeken, főleg Székelyföldön, a tömb-magyar vidékeken, már visszatérő vendégek vagyunk, szinte hazajárunk. Erdélyország Tündérország, varázslatos, gyönyörű tájak, történelmi emlékek, barátságos, vendégszerető emberek. Zord havasok, lankás legelők, csobogó patakok, tavak, tengerszemek, források, pásztorok a nyájaikkal, zsindelyes házikók, várromok, erődtemplomok, népviseletek, régi szokások, mind megannyi csoda.

Kultúrpalota Marosvásárhely

Kultúrpalota Marosvásárhely

Dr. Bernády György polgármester idejében, 1911-1913 között épült, Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. Tetőzete a pécsi Zsolnay-gyár színes majolikacserepeivel fedett. Az épület homlokzatát a Körösfői-Kriesch Aladár (1863-1920) tervei alapján készített nagy mozaik (a Hódolat Hungária előtt), fémdomborítások és fél domborművek díszítik.

Rejtekhelyvadászat Erdélyben

Rejtekhelyvadászat Erdélyben

Rejtekhely-vadászat Erdélyben A rejtekhely-vadászat kalandjáték jellegén túl, a geocaching igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Erdély történelmi és kulturális örökségének, természeti látnivalóinak és igaz értékeinek megismerésére, megismertetésére.

Székelyföld

Székelyföld

Szállás (Kárpát Medence és Kárpátokon Túl), Utazás (Személyszállítás Romániában - Erdélyben - Székelyföldön és külföldön autóbusszal, kisbusszal, mikro-busszal, személyautóval), Idegenvezetés(csillagtúra, körutazás, egyén, kis- ill. nagy csoport számára), élménygyűjtés, ismerkedés 'Élő Erdély, Székelyföld' és Románia kulturális, természeti és ember alkotta értékeivel, reklám(vendéglátók számára) és hirdetés (telekvásárlás, eladó ingatlan, faházak készítése) Programlehetőségek: Székelyföld - Túrák - Kirándulás - Látnivalók (klasszikus túraútvonal), Kirándulás Budapestről - Erdélybe - Romániába (szervezett csoportos kirándulás, körutazás), Zarándoklat (Pünkösd Csísomlyó), Vadászat, halászat/horgászat, túra, filmezés, fotózás (Székelyföld- Erdély - Duna-delta), Sízés, Sípályák Erdélyben - Romániában (Sipályaszállások, közeli szálláshelyek), Szilveszteri programcsomag ajánlatok (Székelyföld, Erdély, Románia), Hírek, rendezvények, népünnepélyek.

Hirdetés
Székelyföld - film

Székelyföld - film

Menetrend: Székelyföld - Románia RTLKlub Székelyföldről, 17 perces videó Borvizek, mofetták, varázslatos emberek és gyönyörű táj. A MeneTrenddel Székelyföldre látogatunk!

Székelyföld info

Székelyföld info

Információk sokasága székelyföldi települések és azok látnivalóiról. Térképek és múzeumok. Érdekes és hasznos információk a Székelységről. A székelyek eredetéről, zászlója, himnuszuk, híres emberek. Székely rovásírás, népszokások, receptek, hiedelmek, babonák és népmesék. És székely viccek.

Tuti menü